Gobierno de España. Ministerio de Hacienda Y Función Pública Secretaría General de Presupuestos y Gastos
Unión Europea
  • Inici
  • > Mecanismo Conectar Europa (MCE)

Mecanismo Conectar Europa (MCE)

El Mecanisme Connectar Europa (MCE) és un instrument de finançament clau de la UE per promoure el creixement, l'ocupació i la competitivitat a través d'inversions en infraestructures específiques a nivell europeu. Recolza el desenvolupament de xarxes transeuropees d'alt rendiment, sostenibles i interconnectades en els camps del transport, l'energia i els serveis digitals.

El MCE beneficia a les persones de tots els Estats membres, ja que fa que els viatges siguin més fàcils i sostenibles, millora la seguretat energètica d'Europa al mateix temps que fomenta l'ús d'energies renovables i facilita la interacció transfronterera entre les administracions públiques, les empreses i els ciutadans.

A més de les subvencions, el CEF ofereix suport financer a projectes a través d'instruments financers innovadors com a garanties i bons de projectes. Aquests instruments actuen com a catalitzadors per atreure més fons del sector privat i altres actors del sector públic.

Des de gener de 2014, l'Agència Executiva d'Innovació i Xarxes (INEA) és la porta d'entrada al finançament del CEF. INEA executa la major part del pressupost del programa CEF, en total 28.700 milions d'euros dels 30.400 milions d'euros (23.700 milions d'euros per al transport, 4.600 milions d'euros per a l'energia i 500 milions d'euros per a les telecomunicacions). Des del 15 de febrer de 2021, l'Agència Executiva Europea de Clima, Medi ambient i Infraestructura (CINEA) és la successora de l'Agència Executiva d'Innovació i Xarxes (INEA).

El CEF es divideix en tres sectors:

  • a. CEF Energy
  • b. CEF Telecom
  • c. Transport CEF

Una de les prioritats clau de CEF és habilitar i enfortir les sinergies entre els tres sectors. Les accions en tots els sectors poden permetre l'optimització de costos o resultats mitjançant la posada en comú de recursos financers, tècnics o humans, millorant així l'eficàcia del finançament de la UE.