Gobierno de España. Ministerio de Hacienda Y Función Pública Secretaría General de Presupuestos y Gastos
Unión Europea
  • Inici
  • > FONDO DE TRANSICIÓN JUSTA (FTJ)

FONDO DE TRANSICIÓN JUSTA (FTJ)

El Fons de Transició Justa és un nou instrument financer en l'àmbit de la política de cohesió que el seu objectiu és donar suport als territoris que s'enfronten a reptes socioeconòmics greus derivats del procés de transició a la neutralitat climàtica. El Fons de Transició Justa facilitarà l'aplicació del Pacte Verd Europeu, que el seu objectiu és aconseguir una Unió climàticament neutra d'aquí a 2050.

Com a part del Pacte Verd Europeu i amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica de la Unió de manera efectiva i justa, la Comissió Europea va proposar la creació d'un Mecanisme per a una Transició Justa que inclou un Fons de Transició Justa. Va indicar que el Mecanisme ha de centrar-se en aquelles regions i sectors més afectats per la transició, donada la seva dependència dels combustibles fòssils.

El Mecanisme consta de tres pilars.

  • a. el Fons de Transició Justa;
  • b. un règim específic en el marc del programa InvestEU;
  • c. un mecanisme de préstec per al sector públic amb el Banc Europeu d'Inversions per mobilitzar inversions addicionals en favor de les regions afectades.

El Fons de Transició Justa concedeix principalment subvencions. El règim de transició específic en el marc de InvestEU atreu inversions privades. Les activitats del Banc Europeu d'Inversions han de mobilitzar finançament públic.

Per a més informació sobre el Fons de Transició Justa: