El Fons de Solidaritat de la Unió Europea (FSUE) es va crear per intervenir en cas de catàstrofes naturals greus i aportar la solidaritat europea a les regions d'Europa on es produeixi un sinistre. Es va crear com a resposta a les grans inundacions de l'estiu de 2002 a Europa central. Des de llavors, s'ha utilitzat en 80 catàstrofes de molt diversos tipus, com a inundacions, incendis forestals, terratrèmols, tempestes i sequeres. S'ha ajudat a 24 països europeus amb més de 500 milions d'euros.
En resposta a la pandèmia de Covid-19, l'1 d'abril de 2020 es va ampliar l'àmbit d'aplicació del Fons de Solidaritat de la Unió Europea (FSUE) amb la finalitat de donar cobertura a les emergències greus de salut pública.
El finançament del FSUE complementarà els esforços dels països afectats i cobrirà una part de la seva despesa pública para:
- prestar ajuda ràpida a les persones a les quals afecti una emergència greu de salut pública per Covid-19 (inclosa atenció mèdica)
- protegir a la població enfront dels riscos associats, ja sigui mitjançant la prevenció, el seguiment o el control de la propagació de la malaltia, la lluita contra els riscos greus per a la salut pública o la mitigació del seu impacte.
Quant als costos que cobreix el fons, es tracta de tot tipus d'assistència a la població (mesures mèdiques, sanitàries i de protecció civil) i qualsevol mesura adoptada per contenir la malaltia. En concret:
- atenció mèdica (inclosos els medicaments, els equips i productes sanitaris, l'assistència sanitària i les infraestructures de protecció civil)
- anàlisi de laboratori
- mesures extraordinàries d'assistència sanitària i atenció mèdica per a Covid-19 que comportin costos addicionals
- equips de protecció individual (EPI)
- assistència especial a la població, en particular a grups vulnerables (persones d'edat avançada o amb problemes de salut, embarassades, famílies monoparentals, etc.)
- ajudes especials per mantenir l'operativitat del personal sanitari i d'emergències
- desenvolupament de vacunes o medicaments
- millora de la capacitat per planificar la preparació i comunicar sobre este tema
- millora de l'avaluació i la gestió de riscos
- desinfecció d'edificis i instal·lacions
- controls sanitaris, inclosos els controls en frontera
- tots els costos addicionals de personal generats per l'epidèmia.